Zidne tapete na osnovi od flisa

Zidne tapete su do skora za osnovu (poleđinu) imale papir, tako da se lepak nanosio na poleđinu tapeta i bilo neophodno da imate sto na kome se nanosi lepak na tapete. Lepak se nalazio svuda. Od stola, preko poda, do vaših ruku kojima ste držali lepkom namazane tapete, a sa kojih se lepak na kraju prenosio na lice već postavljenih tapeta. Lepak na licu tapeta, kada se osuši, može da ošteti površinu i time vam pokvari uloženi trud i novac. Da ne pominjemo kako se papirne tapete teško skidaju sa zida.

Tapete na osnovi od flisa iz osnova su izmenile industriju. Flis je vrsta visoko kvalitetnog tekstila dobijenog valjanjem, a ne tkanjem, celuloznih vlakana. Ova ne-tkana osnova ima niz prednosti:

  • Nije potrebno da se lepak nanosi na poleđinu tapeta. Samim tim ne treba da se čeka da poleđina upije lepak. Nije potreban sto za nanošenje lepka. Lepak se nanosi na zid, a zatim se trake tapeta jednostavno nalepe na zid. Brzo, jednostavno i čisto!
  • Ne širi se niti skuplja u kontaktu s lepkom. Za razliku od tapeta sa papirnom osnovom, trake se lepe jedna uz drugu - bez preklapanja, čime se postiže mnogo bolji ukupan efekat.
  • Zbog otpornosti na istezanje preporučuju se za zidove sa sitnim pukotinama.
  • Jednostavno se skidaju. Kada poželite da zamenite tapete novim i ako to pažljivo uradite, može da ih ponovo zalepite na tom ili nekom drugom mestu - praktično imaju višekratnu upotrebu.

Stoga papirne tapete polako padaju u zaborav.

Flisane tapete možete da prepoznate po simbolu ili tekstu, kao i po pridruženim oznakama "Lepak na zid" i "Suvo skidajuće" prikazanim u desnoj koloni.

Flis logo

Flis oznaka

Nemački: Vlies
Engleski: Non-woven,
Paste-the-wall

Francuski: IntisseLepak na zid

Lepak na zid

Suvo skidajuće

Suvo skidajuće