Dobro je da znate!

Odgovori na često postavljana pitanja i korisni saveti.

Zašto tapete?

Možemo da uživamo u omiljenim delovima svog stana ili poslovnog prostora, ali isto tako možemo da ih doživimo. Vreme je da se krene dalje od isključivo funkcionalnih životnih sredina, ka divnom eksperimentu koji je se zove život! Lepota za sve i u svim situacijama – za decu ili odrasle, za tradicionaliste ili trend-setere, za nove stanove ili stara blaga.

Ali koji su to elementi što prožimaju naša četiri zida značenjem? Reč je o izboru ličnih stvari koje nas dodirnu i čija lepota traje, stvarima koje izražavaju naš stav prema lepom, nečem zaista posebnom što će da probudi uspavane sobe i pruži im potpuno novi izgled.

Udahnite novi život u zidove vašeg doma!

U današnjem svetu tapeta, pored kvaliteta, veliki naglasak daje se na lepotu i udobnost. Osim što se jednostavnije i brže postavljaju, bolje održavaju i izuzetno lako skidaju, moderne zidne tapete nude mogućnost glamuroznih efekata. Izbor je na vama, počev od kombinacija boja, metalik efekata zlata i srebra, sjajnih i mat površina, preko ekstravagantnih ornamenta, cvetnih motiva, do prefinjene teksture čija lepota može da se dodirne. Ovo ne možete da pronađete u kanti s bojom!

Ekonomičnije su od krečenja zidova jer se lakše i brže postavljaju, jednostavno održavaju, duže traju, i jednostavno skidaju i zamenjuju drugim.

To su osobine zbog kojih se ogromna većina hotela odlučila za tapete u svojim prostorima!

Kako da odaberem kvalitetne tapete?

Pri izboru tapeta obratite posebnu pažnju na kvalitet. Preporučujemo da za zidove vašeg prostora izaberete tapete koje imaju sledeće osobine:

Ova važna svojstva tapeta označena su odgovarajućim simbolima na etiketi ili u katalogu.

Kakva treba da bude osnova na koju se nanose tapete?

Ravna i glatka, čista i otprašena. Izravnajte sve neravnine i popunite rupe i pukotine adekvatnom glet-masom. Sa zidova uklonite stare tapete, blago ošmirglajte uljanu boju, otprašite i/ili operite površinu molerskim sapunom. Mesta na kojima se pojavila buđ premažite fungicidom. Neravne i površine sa teksturom se ne preporučuju, kao ni sveže okrečeni zidovi - morate da sačekate 2-3 nedelje da se boja na zidovima potpuno osuši.

Obavezno premažite zid prajmerom!

Ovaj korak je naročito važan kada se radi o sveže gletovanom zidu, gipsanim pločama ili kada je zid okrečen običnom bojom za zid. Ukoliko je osnova tzv. periva boja (puna disperzija) tada nije potrebno da nanosite prajmer. Prajmer je osnovna boja koja može da se nabavi u bilo kojoj farbari. Njegova uloga je da duboko prodre u zid, poveže slojeve stare boje i tako napravi sloj koji je odlična osnova za novu boju odnosno tapete. Lepak za tapete bolje prijanja za takvu osnovu i tada ne dolazi do kasnijeg otvaranja na spojevima kao posledica naglog sušenja lepka. Takođe, uklapanje dezena je daleko jednostavnije jer sloj prajmera omogućava klizanje tapete do potpunog uklapanja.

Za najbolje rezultate preporučujemo uljane(alkidne) prajmejere koji imaju dodatnu prednost što kasnije omogućavaju jednostavno skidanje tapeta sa zida, kao i uklanjanje ostatka lepka ukoliko želite kasnije da ofarbate zid. U današnje vreme koriste se prajmeri na vodenoj bazi zbog svojih ekoloških osobina. U najgorem slučaju premažite zid tankim slojem lepka za tapete umesto prajmerom. Nakon nanošenja prajmera pustite da se osuši (prema uputstvu proizvođača).

Korisni linkovi